Haber

Diyarbakır’da Karpuz Hasadı Başladı

Diyarbakır’da karpuz hasadı başladı

Lezzeti ve iriliğiyle meşhur Diyarbakır karpuzunun hasadı başladı.

DİYARBAKIR – Diyarbakır’ın il genelinde 30 bin dekarlık alanda, tadı ve iriliğiyle meşhur karpuzunun hasadı Vali Ali İhsan Su’nun katılımıyla başladı.

Dünyanın en ünlü karpuzu unvanını taşıyan Diyarbakır karpuzunda hasat başladı. Ergani ilçesine bağlı kırsal Yolköprü Mahallesi’nde hasadı yapılan karpuzlar kamyonlara yüklenerek başta batı illeri olmak üzere birçok ülkeye gönderiliyor.

Diyarbakır Valiliği’nin düzenlediği “Karpuz Hasadı” etkinliğine Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Ali İhsan Su, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdullah Çiftçi, İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar, AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Muhammet Şerif Aydın, kamu kurumu yöneticileri ve çiftçiler katıldı.

Hasat etkinliğinde kestiği karpuzu inceleyen Vali Su, daha sonra üreticilerle bir araya geldi. Yerde gazetecilere açıklamalarda bulunan Su, Diyarbakır’ın hububat, arpa ve pamuk gibi ekim alanlarında değerli bir konuma sahip olduğunu belirtti.

Kentin her sektörde değerli bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Vali Su, “Tarımda da önemli bir potansiyele sahip. Hububat, arpa, pamuk ekiminde de değerli bir potansiyelimiz var. Ceviz, üzüm, fıstık gibi çalışmalarımız da var. Bugün karpuz hasadı yapacağız. Dünyada değerli bir potansiyelin içindeyiz. Karpuz dünyada değerli bir tarım işi. Çin dünyada üretimde 1. sırada. Diyarbakır ülkemizde 2. sırada. Karpuz Akdeniz’de yetiştiriliyor. Ülkemizin Marmara, Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri. İlimiz bölgemizin en büyüğüdür. Üretimi çok olan bir ilimizdir” dedi.

2023 yılında Diyarbakır’da 30 bin dekarlık alana karpuz diktiklerini hatırlatan Su, “Tarım Bakanlığımız ilimizde karpuz üretiminin gelişmesi ve yaygınlaşması için çok önemli yatırımlar yapıyor. Bu yıl da çok değerli bir projeyi hayata geçirdik. Çiftçilerimize 115 bin 505 karpuz fidanı dağıttık. Çiftçilerimizin eserlerini satın alıyoruz. Bu proje yaklaşık 1 milyon 155 bin liralık bir projeydi. Bunun yüzde 75’ini verdik. çiftçimize hibe olarak yüzde 25 çiftçi katkısı olarak gerçekleştirdik.Geçen yıl ülkemizde 690 bin dekar alanda toplamda 3 milyon 394 bin ton karpuz üretildi.Geçen yıl ilimizde 27 bin dekar alanda 112 bin ton karpuz ürettik.Bu yıl desteklerimizle biraz artırdık.Bu sayıyı 30 bin dekara çıkardık.150 binden fazla üretmiş olacağız. Bizim için değerli bir eser olan karpuz, yaz mevsiminin en nadide serinletici içeceğidir. Çiftçilerimizin ellerine sağlık diyorum” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu